Jämställdhet

Ett mycket infekterat debattområde, inte bara i Sverige utan även i övriga västvärlden. Anledningen är att jämställdhetsbegreppet har kidnappats av vänstern som ser det som en klassfråga, men feminismen var från början en liberal rörelse. Det råder full juridisk och ekonomisk jämställdhet i Sverige, däremot kan man alltid diskutera den sociala jämställdheten.

Jag köper inte jämställdhetsbegreppet som exempelvis finns på hemsidan Jamstalldhet.net:

1. att kvinnor är underordnade män och
2. att detta förhållande bör förändras.”

… eftersom det är en socialistisk definition och jag kallar mig därför inte heller för feminist.

Rättviseförmedlingen är en organisation som säger sig hjälpa till med att hitta kompetens inom olika områden men man ska veta att de arbetar för att uppnå den socialistiska 50/50-fördelningen.

Liberal jämställdhet

Min liberala syn på jämställdhet är att alla typer av kön, inkl. de sociala könen, ska ha samma rättigheter och skyldigheter. Det innebär att processen ska vara jämställd, vilket inte nödvändigtvis betyder likadant för utfallet eftersom det medför att diskriminering sker i processen. Jag stödjer däremot diverse pusha på- och promotingverksamheter inom processen, som t.ex. fler tjejer inom teknik. Kvotering säger jag blankt nej till. Jag delar inte heller den svenska liberalfeministiska synen om existensen av ”de djupt rotade patriarkala strukturerna av samhället” eftersom det inte finns något patriarkat i Sverige och många andra länder i västvärlden. Dock håller jag med de som kritiserar den situation som många kvinnor är i stora delar av världen.

Inlägg om jämställdhet:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s