141 Vänsterpartiets kulturskeptiker

Klassiskt citat av Mona Sahlin:

”Jag tror att det lite det som gör många svenskar så avundsjuka på invandrargrupper. Ni har en kultur, en identitet, en historia, någonting som binder ihop er. Och vad har vi? Vi har midsommarafton och sådana töntiga saker.”

Om man googlar begreppet kulturförnekare får man inte oväntat resultat som Flashback och andra tvivelaktiga sajter. Jag vill ändå använda en variant av det ordet, kulturskeptiker, som ett eget avslut på debatten om förtryckta förortskvinnor. Just kulturförnekare har använts av bl.a. Björn af Kleen i Expressen. Begreppet förort är egentligen inte heller så bra men det är det som har använts i debatten.

Dagens Nyheter ledarredaktion skrev för några dagar sen, i anslutning till dubbelmordet på IKEA i Västerås, en intressant text om statistikskeptiker och deras släktskap med klimatskeptiker.

”Trygghetsskeptikerna börjar snart bli som klimatförnekarna. Den ledande expertisen på området säger att klimatförändringen beror på mänsklig aktivitet, eller i detta fall att det dödliga våldet i Sverige minskar, men statistikförnekarna vägrar lyssna på det örat och påstår i stället att allehanda slags brott och våld ökar, att människor är mer otrygga och att samhället håller på att gå under.”

Jag kan inte annat än att kalla Vänsterpartiets kulturrelativister för kulturskeptiker, som vägra se skillnader i olika kulturers olika uttryck. Vi hade tidigare i Sverige inte flickor som skadades allvarligt eller dödades av fall från balkonger. Folkpartisterna Gulan Avci och Tina Acketoft på Aftonbladet Debatt:

”Detta ointresse vittnar så tydligt om att Vänsterpartiets feministiska kamp inte inkluderar invandrarkvinnorna. I stället vill de tysta sina kritiker genom att lägga en oljedränkt filt över en brasa och tro att elden slocknar av sig själv.”

Det här inlägget postades i Kultur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s