114 Om inte Rachel Dolezal får vara svart får inte Jon Henrik Fjällgren vara same?

Jag tänkte spinna vidare om hetsjakten på Raxhel Dolezal och påstå vad samma hetsare borde stå bakom när det gäller t.ex. adopterade.

Jon_Henrik_Fjällgren_2014-05-18_001Den svensk-samiske artisten Jon Henrik Fjällgren är född i Columbia. Hans första tid i livet var bland indianer innan han flyttade till ett barnhem och senare blev adopterad. När jag först såg honom sjunga i tv-programmet Talang  trodde jag att han var född av samiska föräldrar eftersom han har det rödbruna utseendet med mörkt hår som inuiter men även den amerikanska kontinentens indianer har, som Fjällgren själv kommer ifrån. Han smälter alltså utseendemässigt bra in i den samiska kulturen, även om han är mörkare i hyn. Men borde han med den mörkare hyn få utge sig att vara same? Självklart, är mitt svar. Det är upp till var och en att definiera sig, precis som skillnaden är mellan biologiskt och socialt kön. Det biologiska kommer du aldrig undan, men undantag för via kirurgkniven, medan det sociala väljer du själv.

Attackerna på Rachel Dolezal påminner om debatten om Kulturell apropriering (CA, Cultural Appropriation), att nyttja och utnyttja andra kulturers kulturella uttryck. På olika bloggar här och där på internet förklaras vad som är CA och vad som inte är CA. I en globaliserad värld passar inte CA-debatten in, även om jag till viss del förstår de neokolonialistiska problemen som vi fortfarande brottas med.

Annonser
Det här inlägget postades i Kultur och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s