105 Kön och sexuell läggning är en social konstruktion, men tydligen inte hudfärg?

Enligt en viss ideologi är kön tydligen bara en social konstruktion, inte något biologiskt med vissa korrigerande undantag. Hur är det då med sexuell läggning och hudfärg? Jo, det första förstår vilket korvspad som helst att det är biologiskt, även om en del HBTQ-personer är socialt konstruerade. Hudfärg är tydligen också bara en social konstruktion. Man kan alltså välja vilken nyans man har på sin hud, precis som blekfisar gör när de steker sig i solarium eller på beachen.

”Uttrycket pekar på en process, du blir tillskriven någonting, vilket understryker att ”ras” är en social konstruktion, inte biologisk”

Personligen skiter jag blanka fan i hur folk ser ut och jag tycker inte om begreppen ras och rasifierad, eftersom de bygger på en rasistisk grundsyn. Det är det som rör sig i människors hjärnor som får mig att behandla människor olika. Det intressanta är dock när någon försöker att utge sig för att vara av en viss etnicitet, eller hudfärg. Är du ljus i hyn är det tydligen totalförbjudet att försöka utge dig för att vara mörkare i hyn. Det visar förra veckans ”skandal” i USA med Rachel Dolezal, som i många år har kämpat för svartas rättigheter i NAACP (National Association for the Advancement of Colored People). Hon fick minsann inte anta en mörkare hy som en social konstruktion.

Jag anser att det hon gjorde inte var det smartaste hon kunde göra, men vad spelar det för roll om hon vill känna en samhörighet med andra som inte har den ljusaste hyn? Hon har ju inte precis försökt att bluffa till sig någon politiskt makt eller spionerat.

Annonser
Det här inlägget postades i Kultur och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 105 Kön och sexuell läggning är en social konstruktion, men tydligen inte hudfärg?

  1. Ping: 106 Rachel Dolezal har känt sig som afroamerikan sedan fem års ålder | Liberyx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s