98 Klassamhället intresserar inte liberaler

Ingvar Persson skrev för några dagar sen på ledarplats i Aftonbladet att liberaler begriper inte klassamhället. Det är inte sant eftersom liberaler visst begriper klassteorier. Det är bara det att liberaler inte är så värst intresserad av de klasskillnader som finns i samhället. De liberaler som gör det kallas för socialliberaler. Samhället är ofta lika med staten och staten är något som liberaler vill se så lite av. Naturen är inte rättvis och det gäller även för djuret människan.

”Men så är jag väl också något slags socialist.”

Precis, för socialister är det som Ingvar Persson skriver viktigt.

”Det är väl därför liberaler aldrig borde ge sig in i diskussioner om samhällsklasser, klasskamp eller ens klassresor. De vägrar nämligen se mönstret.”

Sant, det är bl.a. därför som socialliberalismen inte riktigt fungerar. Antingen är man socialist eller så är man liberal. Socialliberalismen behövs bara som komplement när varken socialismen räcker till för socialister och liberalismen inte räcker till för liberaler. Vi ska ju ändå kunna leva tillsammans, även om liberalen vill göra det på ett liberalt sätt och socialisten på ett socialistiskt sätt.

Annonser
Det här inlägget postades i Liberalism och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s