80 ”Det där ser ut som ett vapen från mitt hemland”

”Det där ser ut som ett vapen från mitt hemland”

Något som verkar vara unikt för Sverige och svenskt debattklimat utspelar sig i Umeå. Försvarsmakten får inte vara med när nationaldagen firas eftersom arrangörerna tror att nysvenskar kan ta illa upp av att se vapen och militärer. Säkrast att utgå från kränkthet, skriver Erik Helmerson i Dagens Nyheter.

”En alternativ gissning skulle kunna vara att den som flytt undan terror och förtryck känner trygghet i att det nya landet har resurser att försvara sin frihet och demokrati. Men att fråga de berörda nysvenskarna var tydligen inte aktuellt.”

Jag tycker att vi ”gammelsvenskar” gör fel när vi talar för nysvenskarna, de borde få svara för sig själv, men det ligger faktiskt någonting i vad just den här försiktigheten beror på. Folk som har flytt från krig och terror kan visst tycka att det är jobbigt att se vapen i samhället. Citatet som inleder inlägget är sagt av en person som jag känner som kommer från ett krigshärjat område och som tyckte att en gammal teknisk apparat som jag har i min ägo liknade ett vapen från hemlandet. Jan Demarkesse, överste och chef totalförsvarets skyddscentrum i Umeå, uttrycker dock det klokt.

”Vi har ingen avsikt att stå där med knallande vapen. Man kan göra detta utan att utmana och skrämmas.”

Ja, varför enbart förknippa militär med vapen? Personen som är programansvarig för nationaldagsfirandet och har tagit beslutet är en kvinna. Ska vi gissa att hon aldrig har varit i närheten av Försvaret?

”Vi har fört diskussioner och kommit fram till detta.”

Reservationslös bingo! Moderate riksdagsmannen Hanif Bali gick hårdare fram på Twitter och kallade kvinnan för ”kommunala batikhäxan som gått multikultikurs”, vilket fick twittervänstern att gå i taket. Chang Frick skriver i Nyheter Idag att ”det tog ingen lång stund förrän den första vita kvinnan med maktposition rasade mot Hanif Bali, som själv har invandrarbakgrund”.

”Här hade en ung borgerlig politiker med invandrarbakgrund haft fräckheten att ifrågasätta en vit medelålders kvinnas auktoritet.”

En till kvinna som troligtvis aldrig varit i närheten av militär aktivitet. Bingo igen!

Det här inlägget postades i Kultur, Twitter och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till 80 ”Det där ser ut som ett vapen från mitt hemland”

 1. AV skriver:

  Rent sakligt spelar varken Hanifs, Karins eller ”batikhäxans” kön och hudfärg någon roll för argumentationen, men om de förespråkar identitetspolitik måste de också tåla när de själva ska vara tysta pga privilegier.

  Gilla

  • liberyx skriver:

   Visst är det så men alltid kul att ge igen med ”deras egen medicin”. Sen tror jag också att om man inte vet någonting om militär verksamhet så vet man ingenting heller om militär verksamhet och borde kanske inte uttala sig.

   Gilla

 2. PerH skriver:

  Man får känsla av syster Ratched i filmen Gökboet. (Milos Forman 1975)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s