78 Jan Guillou är ”en sorts debattens hotellfyllo”

”Ingen ”liberal” har förnekat att Sovjets folk led fasansfullt under kriget. Jan Guillou drar i dundrande strid mot en fiende som inte finns.”

Från vänsterhåll har det slagit lite slint om Ryssland efter att konflikten med Ukraina inleddes i början av förra året. Erik Helmerson reder ut det hela på ledarplats i Dagens Nyheter.

”Men så här var det. Aftonbladets ­kulturchef Åsa Linderborg fick kritik, inte minst på Expressens kultur­sidor, för sin maning till ­tacksamhet mot Röda armén som ”räddade världen”. Hur kan någon kalla den av Sovjet­unionen ockuperade världen för ­”befriad”, undrade kritikerna. Baltikum var inte fritt, inte heller Polen, Ungern, Jugoslavien eller halva Tyskland. Vad som vidtog för befolkningen där och i hela ”öst” efter kriget var decennier av diktatur, hunger, våld, angiveri, propaganda, fångläger och grymhet.”

Åsa Linderborgs agenda borde vara känd bid det här laget. Hon grät när Berlinmuren revs och tycker nog att de inhemska fascisterna i det ultranationalistiska partiet Svoboda i Ukraina är värre än en invaderande Putin, speciellt när han anser att Sovjetunionens upplösning var ett misstag.

”Konstigare än så är det inte, och just Aftonbladets kultursidor hör till dem som länge gett en avvikande, mer ­positiv bild av Kremls agerande.”

Även Kristian Gerner, professor i östeuropeisk historia och kultur vid Uppsala universitet från 1994 till 2002, ryter (snällt) ifrån i Expressen mot Guillou och Linderborg.

”Balter, centraleuropéer och tyskar befriades förvisso av Röda armén från nazismen. Men det var inte för att befria andra stater från fascismen som Röda armén kämpade. Påståendet om befrielsen från fascismen som skäl för Sovjetunionens krigföring är en efterrationalisering.”

Annonser
Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s