77 Stor forskarstudie dementerar feministiskt påstående

Ett av feminismens grundstenar fick sig en törn i dag när en forskarstudie gjord vid Karolinska Institutet visar på att sexbrott har genetiskt samband. Våldtäkter är alltså inte bara en del av det socialt konstruerade patriarkatet, och därmed något man bara kan uppfostra bort med genuspedagogik, utan i grunden genetiskt.

”Underlaget för studien är stort – samtliga män som dömts för sexbrott i landet under 37 års tid. Sammanlagt rör det sig om över 21 000 män som dömts för bland annat våldtäkt mot vuxen och övergrepp mot barn. Studien publiceras i tidskriften International Journal of Epidemiology och bygger på anonymiserad registerdata.”

Förslagen om att kasterera våldtäktsmän är nog inte så dumma ändå.

Annonser
Det här inlägget postades i Vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till 77 Stor forskarstudie dementerar feministiskt påstående

 1. Fredrik S skriver:

  Man får anta att företrädare i stort och smått för feminismen kommer avfärda studien som patriarkal vetenskapsförvanskning genom gender bias. Och att patriarkal vetenskap är manlig härskarteknik.

  Gilla

 2. Fredrik S skriver:

  Karolinska Institutet har ytterligare en intressant studie på kopplingen våld och gener.

  ”Forskarna kunde då se en koppling mellan våldsbrott och MAOA-genen, med det starkaste sambandet i gruppen upprepade våldsförövare. Genom att göra en så kallad genomvid associationsstudie (GWAS) på en större grupp individer kunde forskarna också identifiera en variant av en annan gen, CDH13, hos gruppen som utfört upprepade våldshandlingar. CDH13 har i tidigare forskning kopplats till beteendestörningar och psykisk sjukdom där bland annat bristande impulskontroll ingått som en del, konstaterar forskarna.
  – Hos de personer som dömts för brott som inte innefattade våld kunde man inte se samma närvaro av vare sig MAOA eller CDH13, något som talar för att dessa genvarianter är kopplade till våldsamt beteende. Det kan också vara så att låg dopaminmetabolism, som kan knytas till MAOA, kan bidra till ökad aggressivitet tillsammans med droger, vilket naturligtvis ökar risken för våldsamt beteende, säger Jari Tiihonen.”

  http://ki.se/nyheter/gener-kopplas-till-upprepade-valdsbrott

  Gilla

 3. danielbwalther skriver:

  Våldtäkt har en genetisk komponent men är inte uteslutande ett genetiskt fenomen. Varför skulle i så fall antalet våldtäkter förändras så kraftigt över tid (de har sjunkit radikalt i västvärlden)? Och varför finns det så stora skillnader mellan länder? Kulturella faktorer spelar säkerligen en roll här också.

  Gilla

  • liberyx skriver:

   Som så mycket annat är det en kombination av biologiska och kulturella förklaringar, se bara i krig när det gäller det sistnämnda. Min poäng är att det inte går att uppfostra bort helt och hållet. Uttryck som att ”mäns våld mot kvinnor ska upphöra”, varför inte samtidigt allt våld, kommer inte att ge önskat resultat.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s