68 Så publicerades äntligen granskningsartikeln om Researchgruppen, Sveriges Stasi

”Vi är Sveriges Stasi.”

”Tänker att det är rätt uppenbart att jag skryter om vår övervakning av oliktänkande.”

Tidningen Fokus skulle ha publicerat en granskningsartikel om Mathias Wåg och Martin Fredriksson, Researchgruppen, skriven av Ola Sandstig men fegade ur i sista stund. Nu publiceras Sandstigs artikel om gruppen i Dagens Samhälle. Mats Edman, chefredaktör på Dagens Samhälle förklarar:

”Självfallet ska rasister bekämpas, men ur ett demokratiskt perspektiv är Researchgruppens metoder och enorma åsiktsregister djupt problematiska. Med journalistflaggan i topp och gräddfil till Aftonbladet och Expressen får de både makt och skydd. Varken personuppgiftslagen eller Datainspektionen biter på gruppens svällande databaser.”

Innan publiceringen har Sandstig både hotats och blivit utsatt för en hatkampanj. Vad kom då han fram till i sin granskning?

”Researchgruppen har på kort tid blivit en maktfaktor i media genom sina avancerade bearbetningar av användarkonton, e-postregister och databaser. Men vilka är de?”

”Mathias Wåg, född 1971, är äldst och kan beskrivas som en ideolog i sammanhanget. Han kallar sig själv för militant kommunist, är vältalig, beläst och har bland annat varit ansvarig utgivare för den anarkistiska tidningen Brand.”

”1993 var Mathias Wåg med och grundade nätverket Afa, Antifascistisk aktion, som under många år var den militanta utomparlamentariska vänsterns starkaste fäste.”

”Som 17-åring, 1997, registrerade Martin Fredriksson hemsidan ”Hata-Staten” där han skrev och la ut bilder om den militanta vänsterns olika aktioner. Där fanns tips om hur man gör brandbomber, saboterar bensinmackar och beter sig när man blir gripen.”

”Enligt regeringsrapporten Våldsbejakande extremism i Sverige från 2014 menar Säpo att den ”autonoma miljön utgör ett hot mot delar av det demokratiska systemets grundläggande funktioner”, i större utsträckning än högerextremister.”

Den kanske mest intressante detaljen i artikeln är Wågs dubbelmoral:

”Vad händer då vid nästa val 2018 om en person som i dag inte är politiskt aktiv ger sig in i politiken på valbar plats. Kommer aktivisterna i Researchgruppen att gå igenom sina register i jakt efter gamla synder?

– Det är inte helt omöjligt att vi kommer att göra, säger Mathias Wåg.”

Men någon granskning av dem själva vill de inte veta av? Fram med spypåsen för nu har sandlådelekarna börjat. Det finns fler personer som arbetar i Researchgruppen men de valde Sandstig klokt nog att inte skriva om eftersom deras ”extremism” ligger på en helt annan nivå.

Annonser
Det här inlägget postades i Hat och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s