67 Visst var det vänstern som skapade mediarkatet

Jag skrev nyligen om mediarkatet. I Jönköpings-Posten skriver Lars Anders Johansson, angående Melodifestivalen, om Antonio Gramscis teorier om kulturell hegemoni. Eftersom artikeln ligger bakom en betalspärr länkar jag även till hans blogg.

”Den italienske socialisten Antonio Gramsci menade i början av 1900-talet att makten i samhället utgick från vem som hade hegemoni över tänkandet. Därför skulle arbetarklassen aldrig kunna erövra makten så länge som borgerligheten behärskade de institutioner som formade människors världsbild: skolsystemet, universiteten, medierna och kultursektorn.”

Detta maktövertagande har alltså skapat mediarkatet och väl där kommer vänstern att bjuda på motstånd om makten. I stället för en revolution har vi alltså under 1900-talet sett en mycket smart och ”lång marsch genom institutionerna” där socialisterna till slut skaffat sig ”kontroll över människors världsbild”. Johansson nämner också den politiska uppmaningen i Andra chansen, som han två dagar tidigare också skrev om i Hela Hälsingland.

”Förra helgen uppmanade Socialdemokraterna, Feministiskt Initiativ, Vänsterpartiet och ABF via sina officiella kanaler allmänheten att rösta på ABF-anställde Behrang Miri (ni vet han som ville rensa bort Tintin från Kulturhuset i Stockholm) och Malena Ernman, av politiska skäl. De röstades dock ut av publiken, som kanske inte tilltalades av tanken på ett land där regeringspartiet talar om för medborgarna hur de ska rösta i musiktävlingar, sådant som förekommer i länder som Azerbajdzjan.”

Nu vet troligtvis inte de flesta som röstade under Andra chansen om denna uppmaning. För några dagar sedan skrev Anders Lindholm, vd för Demoskop, på Dagens Nyheter att ideologisk splittring minskar politikens förändringskraft.

”3. Identitetspolitikens växande betydelse. Professorn i statsvetenskap Bo Rothstein har bland annat på DN Debatt beskrivit hur väljarna i ökad utsträckning väljer att enbart ta till sig argument som ligger i linje med den egna uppfattningen och identiteten, vilket är hämmande för såväl objektiviteten som debatten i stort.”

Egentligen har Lindholm rätt i artikeln men skulle åsiktskonsensus vara lika med förändringskraft? Debatten om åsiktskorridoren har äntligen kommit igång på allvar, vilket är bra. Ingen vill nog ha ett Knesset, känt för sitt kaos, som i Israel men en svensk riksdag med nästan bara klar socialliberal majoritet är knappast bättre eftersom viktiga debatter med breda perspektiv kan utebli, även utanför riksdagen. Jag är definitivt ingen anhängare av de ickesocialliberala partierna Feministiskt initiativ, Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Sverigedemokraterna men eftersom jag är mer eller mindre anhängare till de tillika ickesocialliberala partierna Kristdemokraterna, liberalkonservativa, och Liberala partiet, liberala, förstår jag de förstnämndas funktion för den politiska debatten. De behövs i den svensk politik och om det är något parti som den närmaste tiden ska lämna riksdagen är det något av de socialliberala partierna.

För övrigt så vann rätt låt i Melodifestivalen.

Annonser
Det här inlägget postades i Nöje, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till 67 Visst var det vänstern som skapade mediarkatet

  1. Rick skriver:

    Vore jag en konspiratoriskt lagd marxist skulle jag väl säga att överklassen till sist lyckades vinna över arbetarklassen och förpassa den tillbaka i ett träsk av okunnighet och icke-ifrågasättande. Urusla skolor och lågintelligent underhållning har borgat för att överklassen kan fortsätta styra.

    Gilla

  2. Ping: 74 Lysande artikel om kulturrelativismens historia | Liberyx

  3. Ping: 76 För få ifrågasätter mediarkatet? | Liberyx

  4. Ping: 80 ”Det där ser ut som ett vapen från mitt hemland” | Liberyx

  5. Ping: 168 Erik Helmersson nämner vänsterns långa marsch genom institutionerna | Liberyx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s