65 Ebba Busch Thor i dagens Expressen

Kristdemokraternas blivande partiledare Ebba Busch Thor är intervjuad av Niklas Svensson i dagens Expressen. Jag ska citera det som jag tycker är det viktigaste.

Förebilder

”-Jag upptäckte kristdemokraterna genom Angela Merkel i Tyskland, det var så jag upptäckte den kristdemokratiska ideologin.”

”En annan stor förebild är William Wilberforce, en brittisk parlamentsledamot som dog 1833. Han var aktivist för kristendom och mänskliga rättigheter och en av de främsta krafterna bakom att slavhandeln och slaveriet avskaffades, både i Storbritannien och globalt.”

Det är lite märkligt att CDU är så stora i Tyskland och att Kristdemokraterna är ett litet svenskt parti- Skiljer sig länderna så mycket åt? Tydligen!

Feminism

”Hon vägrar kalla sig för feminist. Åtminstone i Sverige – men:

– När jag jobbade i Europaparlamentet blev jag kallad feminist för att jag drev jämställdhetsfrågorna så hårt. Där har feminismen en annan kontext och en annan klang.”

Svensk feminism är till största del en socialistisk och socialliberal kvinnoism.

Jämställdhet

”– Det är att verka för att de kvinnor som arbetar i den kvinnodominerade sektorn ges samma möjligheter som de manliga branscherna haft under lång tid.

– Arbetar du i en mansdominerad bransch är det ingen som lyfter på ögonbrynen om du startar egen firma. Inom kvinnodominerad sektor, inom vård- och omsorgsyrket där är det fortfarande i många kommuner inte någon idé att vara sin egen. Kvinnan är alltid hänvisad till att vara anställd hos någon annan.”

”– Jag tror att det är positivt att man kan visa att jämställdhetsutvecklingen kan ta kliv framåt utan kvotering.”

Jämställdhet handlar om att ge samma möjligheter. Det vill inte kvinnoismen.

Sverigedemokraterna

”-Ja, jag skulle nog placera dom mer i mitten – inte minst för att dom kategoriserar in människor och placerar människor i kollektiv väldigt hårt. Och utformar sin politik utifrån det. Men Sverigedemokraterna har en dimension till sin politik som inget annat parti har, nämligen de nationalistiska dragen – och det gör att de får en dimension som andra partier inte har. Det gör dom svårplacerade.”

Jag använder visserligen själv vänster/höger-skalan men den finns egentligen inte längre.

Väljare

”-Vi har tagit ett tydligt beslut om att vi ska nå våra potentiella väljare och inte alla väljare, och det tycker jag är helt rätt strategi.”

… och det enda sättet inledningsvis för er att kunna växa.

Abort

”Men jag tycker att vi i svensk politik lägger för lite tid på att se över vad vi kan göra för att förhindra alla dessa oönskade graviditeter, och därigenom också få ned antalet aborter. Det måste vara kvinnans val, det ska vara kvinnans val, det ska inte vara någon annans val. Men vi måste också klara av att se att det finns två skyddsvärda individer i en sån här situation, och att få ner antalet aborter är därför önskvärt.”

Attityder som ”Gör så många aborter du vill!” (http://ladydahmer.nu/gor-sa-manga-aborter-du-vill/) är barnsliga och oansvarliga eftersom aborter då är som ett slags preventivmedel. Här håller jag inte helt med Busch Thor eftersom även mannen måste få ha något att säga till om också.

Det här inlägget postades i Liberalkonservatism, Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s