62 Dumt slår dumt tillbaka!

Bengt Ohlsson skriver på Dagens Nyheter att ”Jag vet inte vad vi ska förklara mot kvinnohatet, men det är bråttom”. Bengt Ohlsson har säkert själv kallats för både antifeminist och kvinnohatare av intellektuellt oärliga vänstermänniskor, speciellt efter hans eminenta artikel När ska det röda rinna av kulturens fana? för tre år sen, som fick bl.a. Maria Sveland att se ännu mer rött. Quod erat demonstrandum!

”Det är som om samhället rör sig åt motsatta håll. Å ena sidan finns allt fler kvinnor på positioner där de förut inte funnits – utrikesminister, ständig sekreterare i Akademien – och det är en glädje för oss som har döttrar och vill att världen ska ligga lika öppen för dem som för männen.

Å andra sidan: kvinnor som kroknar på alla hatmejl och drar sig in i anonymiteten. Och budskapet till våra döttrar blir då att visst, du kan sticka ut hakan och göra din röst hörd. Men du ska veta att priset är högt.”

Det här är ett samhällsproblem men man måste också se till vissa detaljer. Nyligen fick Alexandra Pascalidou tillfälligt nog och 2013 läste vi om hur Katarina Mazetti bemöttes när hon skrev en artikel i Icakuriren. Ingen av dessa kvinnor förtjänar att hatas och hotas, även fast de själva har betett sig provokativt. Män verkar generellt klara sig bättre undan i såna här situationer. Vad är det då som jag anser att Pascalidou och Mazetti själva har gjort som de själva har visst ansvar för?

Pascalidous tabbe var att bl.a. för ett år sen attackera Alice Teodorescu med orden:

”Jag ska också berätta för våra lyssnare runt om i landet att du står här, du är väldigt vacker, du är väldigt välklädd, du är akademiker, du är jurist, du är vit, du är kristen, du är europé och då kanske man också har en världsbild där rasismen inte är en vardaglig upplevelse. Eller ett sår eller ett trauma som man bär med sig.”

Pascalidou och Teodorescu är båda födda i Bukarest, Rumänien.

Teodorescu_Pascalidou

Mazettis ord för två år sen i Icakuriren var:

”En statistiker i bekantskapskretsen säger att det är mycket svårt att finna en ”svensk” som i tre generationer inte har en enda utlänning. Som att hitta en vit älg i skogen ungefär. De finns, men få har sett en.”

Som krönikör i vänsterextrema ETC förstår jag hur Mazettis verklighetsuppfattning är. Jag delar dock inte den. Jag är tydligen en vit älg? Som man bäddar får man ligga, brukar det heta, men jag tar samtidigt avstånd från allt hat och hot. Att vara tuff och provokativ är en sak. Att inte inse att varje handling har sin konsekvens är en annan sak. Dumt slår dumt tillbaka!

Bengt Ohlsson har dock sin poäng.

”Det här sipprar in som ett långsamt verkande gift i samhällskroppen, det är ett smygande terrorangrepp på demokratin, inte lika spektakulärt som att meja ner folk på en tidningsredaktion eller att styra in passagerarplan i skyskrapor. Men minst lika farligt. Det skrämmer kvinnor till tystnad. Får dem att dämpa rösten. Undvika vissa ämnen. Små förändringar, nästan omärkliga. Och sedan är vi inne i en kuslig spiral.”

 

Annonser
Det här inlägget postades i Hat och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s