61 Den borgerliga feminismen på väg uppåt

Rebecca Weidmo Uvell, företagare och Slöseriombudsman , skriver på Dagens Samhälle om att vänsterns feminism är full av tankevurpor. Som Slöseriombudsman ger hon inte samma neutrala intryck som föregångaren Martin Borgs utan är tydligt borgerlig i sitt sätt att debattera, vilket sänker trovärdigheten som Slöseriombudsman. Weidmo Uvell inleder själv artikeln med en rejäl tankevurpa.

”Det våras för feminismen. För nu står det klart att även Kristdemokraterna kommer att få en kvinnlig partiledare och vi kan höra ljudet av ännu ett glastak som krossas.”

Kristdemokraternas blivande partiledare Ebba Busch Thor är inte feminist. Weidmo Uvell gör alltså misstaget att kalla kvinnoism för feminism. Glastaken för kvinnor finns heller inte mer än vad det gör för andra samhällsgrupper, inklusive män. Däremot har Weidmo Uvell rätt när hon skriver att dagens dominerande feminism är socialism.

”Med sina omoderna krav på kvotering och mer fokus på kön istället för mindre, klassisk socialistisk politik förklädd till feminism och ett eget inmutat problemformuleringsprivilegium kommer kartan nu att ritas om.”

Det kommer att bli riktigt spännande valrörelse 2018 om Jan Björklund ersätts av en kvinnlig partiledare. Jag hoppas dock inte på hysterikan Birgitta Ohlsson, som skulle kunna bli Alliansens svaga länk. Inte heller Maria Arnholm eftersom hon är för en socialistisk jämställdhetspolitik. Av övriga kvinnor är nog Cecilia Malmström den bästa kandidaten men hon är nog helt till freds med sin maktposition som EU-kommissionär.

”Nu kommer vänsterfeministerna tvingas försvara varför en 50-årig manlig fackpamp är bättre som statsminister än en ung småbarnsmamma. Varför det största glastaket av dem alla inte ska krossas 2018.  De kommer att tvingas argumentera varför ett regeringsalternativ dominerat av unga kvinnor inte är det feministiska alternativet. Alldeles utan kvotering – de har alla blivit valda av sina partier för att de var de bästa kandidaterna och inte för vad de har mellan benen.”

Så var det det där om att det glastaket inte finns, men visst är vi många som ser fram emot de debatterna. Man ska dock veta att Vänsterpartiet har lyckats komma undan med Jonas ”om inte synnerliga skäl förhindrar detta” Sjöstedt som partiledare trots att partiets stadgar säger att minst 50 procent av uppdragen ska besättas av kvinnor, vilket egentligen omöjliggör manliga partiledare. Formuleringen ”om inte synnerliga skäl förhindrar detta” är bara en meningslös reservation av det som står före.

Weidmo Uvell tar upp vänsterargument som kvinnors löner.

”Kvinnor påstås ligga 3,6 miljoner kronor efter männen. Men siffran tar inte hänsyn vare sig till ålder, arbetstid, utbildning, yrke eller erfarenhet. Mycket ohederligt.”

En annan viktig sak är det borgerliga motståndet mot att kvinnor inte borde jobba som egenföretagare inom RUT-branscherna samt inom övrig välfärd.

”Hela 54 % av företagen inom välfärden leds av kvinnor, jämfört med 28 % i övriga näringslivet. Av cheferna inom friskolor är 68 % kvinnor.”

I vilket fall som helst verkar den borgerliga feminismen vara på uppvaknande vilket är bättre än den samhällsrådande socialistiska diton.

Annonser
Det här inlägget postades i Jämställdhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s