53 Kvinnors ökade utbildningsnivåer

Karin Svanborg-Sjövall skriver på Dagens Samhälle att ”I USA har forskare konstaterat att den ökade ojämlikheten i samhället delvis kan förklaras med kvinnors frammarsch.”. Nu ”gifter sig hjärnkirurgen med en annan hjärnkirurg” vilket i en tid då kvinnor är de som alltmer är de högutbildade gör att männen är den nya proletariserade arbetarklassen eftersom de högutbildade kvinnor tar de lättare jobben från de lågutbildade männen.

För det första ska inte högutbildade behöva ta de lättare jobben, men ett jobb är alltid ett jobb direkt efter en examen. Någonting är fel i antingen deras val av utbildning eller på arbetsgivarna som anställer överkvalificerade. Och är det då en ojämlikhet som sker när högutbildade tar lågutbildades jobb? Nej, inte i min värld eftersom utbildning aldrig ska vara en belastning. Kvinnor håller på att köra om männen i samhället eftersom c:a 2/3-delar av nyutexaminerade från landets högskolor och universitet är kvinnor. Men låt det få vara så då. De kvinnor som har kämpat sig igenom en akademisk utbildning ska också få lön för mödan. En av feminismens grundvalar skulle då automatiskt försvinna.

Tidigare var det män som blev civilingenjörer med högre lön är de kvinnor som blev sjuksköterskor, vilket bl.a. har sin förklaring i skillnaden mellan att jobba i privat och offentlig sektor. Håller det på att ändras p.g.a. gamla könsroller utmanas redan i grundskolan är det bra och får vi då ett samhälle inom kort som även lönemässigt domineras av kvinnor så ska vi inte heller då ropa efter 50/50-fördelning. Jag tillhör inte den skara som säger att det finns en antipluggkultur bland pojkar i skolan men inte heller den skara som säger att det finns en antipojkkultur heller. Jag ska dock lägga in ett citat apropå den förra meningen och det är efter att ha läst skolforskarna Johan Wennströms och Gabriel Heller Sahlgrens artikel Skolbarns hjärnor är inte tillräckligt mogna, också den i Dagens Samhälle.

”I Sverige har både vänstern och högern stått under inflytande av den progressiva pedagogiken.”

Den svenska skolan är ett resultat av den sämsta skolpolitik från båda blocken, något som jag delvis vill skylla på den sanningsförnekande postmodernismen. Det viktigaste som skolforskarna skrev var dock:

”Intressant nog ökade samtidigt elevernas ångest, hyperaktivitet, nedstämdhet och antisociala beteenden efter reformen jämfört med innan. Yngre elever, i hög utsträckning pojkar, fick sämre självförtroende och var illa rustade när de gick vidare till högre årskurser. Detta är inte konstigt eftersom det troligtvis är stressande att behöva ta stort eget ansvar när man inte är mogen för uppgiften.”

Det säger dock inget om någon antipojkkultur bara för att pojkar har drabbats i högre utsträckning. En antipojkkultur skulle vara riktad mot direkt mot pojkar. Här handlar det snarare om att det är pojkar som har drabbats, men inte medvetet.

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Jämställdhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till 53 Kvinnors ökade utbildningsnivåer

 1. Jens skriver:

  Håller med i dina tankar. Det finns inte en avsikt att pojkar ska ha det sämre i skolon, så tillvida är det inte en antipojkkultur i skolan. Med det sagt så är det ju ändå väl belagt att pojkar i genomsnitt är senare i sin mognad och därför är en ansvarsnivå som är satt mer efter flickors genomsnitt, eller tom enligt totalgenomsnitt av förmåga, en för hög nivå för en större andel av pojkarna.
  Iom att man inte gör något åt detta trots att det är känt, kan man ändå i viss mån kalla det antipojkkultur.

  Gilla

  • liberyx skriver:

   Jag är inne på att man kanske ska införa pojk- och flickskola igen. Den stora nackdelen med det är att då får killar och tjejer sämre möjligheter att umgås. Pojk- och flickklasser skulle då bli en kompromiss.

   Gilla

 2. Ping: 59 Den ojämställda svenska skolan som nästan ingen bryr sig om | Liberyx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s