49 P.C. Jersild om Joshua Greenes bok Vi och Dom

P.C. Jersild har läst harvardprofessorn Joshua Greenes bok Vi och Dom och skriver på DN Kultur om varför vi måste lura hjärnan att bli moralisk eftersom vi genom evolutionen inte har hunnit anpassa våra hjärnor till globaliseringens utmaningar och att vi fortfarande automatiskt värnar om den egna gruppen och att våra hjärnor i grunden är främlingsfientliga. I slutet av artikeln kommer han in på olika politiska ideologier.

”En spridd uppfattning, inte minst i den svenska kulturdebatten, är att värdekonservativa (kristdemokrater, sverigedemokrater, moderater) är okänsliga för andras lidande, för att inte säga onda – medan liberaler (alla till vänster) visserligen erkänns vara känsliga för andras lidande men samtidigt är populistiska, för att inte säga korkade.”

Det där känner man igen men jag måste poängtera att Jersild troligtvis menar socialliberaler, inte liberaler. Jag anser att liberaler inte kan klumpas ihop mer med vänstern än värdekonservativismen. Den politiska höger/vänster-skalan är nämligen förlegad i dagens samhälle om man inte samtidigt också går efter kollektivism/individualism-skalan. Sedan berättar Jersild om Greenes debatt med psykologiprofessorn Jonathan Haidts, som anser att ”liberala är ensidiga och lider av dövhet för vissa moraliska värden”. Det stämmer bra eftersom ”vissa” moraliska värden i grunden kommer från olika världs- eller livsåskådningar, som t.ex. socialism eller kristendom (Bergspredikan). Som liberal är humanism den viktigaste idéströmningen eftersom den bygger på alla människors lika värden och människolivets okränkbarhet, vilket är något som t.ex. kommunismen tar avstånd ifrån.

Jersild fortsätter med Haidts syn på de sex moraliska grunderna omsorg/skada, rättvisa/bedrägeri, lojalitet/svek, auktoritet/omstörtning, helighet/besudlande och frihet/förtryck. Liberala respektive konservativa amerikaner skiljer sig på så sätt att liberaler är ”döva för lojalitet, auktoritet och helighet; i stället bejakar de omsorg, rättvisa och frihet” medan konservativa tar hänsyn till alla sex kategorierna. Lojalitet, auktoritet och helighet har ingenting med liberalism och humanism att göra. Precis som Greene, själv liberal, anser jag att omsorg, rättvisa och frihet är viktigare.

”En del kommer säkert att bli provocerade av bokens biologiska förklaringsmodeller och Greenes plädering för utilitarismen.”

Ja, vi lever i en postmodern tid då biologiska förklaringsmodeller kritiseras hårt men postmodernismen har redan nu sett sitt bäst-före-datum och är inte en evig idéströmning. För att människan ska bli bättre på ”hantera motsättningen mellan grupper (Vi kontra Dom)” behövs mer liberalism samt individualism, som vi kan se på Inglehart–Welzel Cultural Map, och definitivt mindre kollektivism, som bara förstärker vi och dom-känslor. Humanismen och liberalismen är inte egocentrisk bara för att den är individualistisk.

Annonser
Det här inlägget postades i Liberalism och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 49 P.C. Jersild om Joshua Greenes bok Vi och Dom

  1. Ping: 65 Ebba Busch Thor i dagens Expressen | Liberyx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s