46 Det feministiska maktbegäret

Bodil Sidén, andra vice förbundsordförande för Moderata Ungdomsförbundet, tycker att moderaterna borde börja kalla sig för feminister. Hon har helt rätt att begreppet har kapats av arga vänsterradikaler, men det är också anledningen till att man inte borde börja kalla sig för just feminist. Feminism är numera så starkt förknippat med den socialistiska jämställdhetssynen att alla ickesocialister borde absolut inte kalla sig för det. Liberal, humanist, ekvalist eller t.o.m. det torftiga begreppet jämställdist är bättre eftersom det inte bara omfamnar det ena könet.

feminismJag såg den här tweeten för en tid sen och efter att ha lyssnat på vad Patricia Arquette sa nu senast under Oscarsgalan kan man börja undra hur stort det feministiska maktbegäret är. Valerie Kyeyune Backström reder ut det i Expressen.

”Att propagera för kvinnors lika lön är så klart behjärtansvärt, men det finns ett resonemang i talet som förtjänar närmare analys. ”Vi har kämpat för alla andras rättigheter”, skanderar hon och uppmanar sedan att det är dags för ’de andra’ att ge tillbaka. Vilka är då dessa?

Man får anta att det är den svarta medborgarrättsrörelsen, kanske arbetarrörelsen och definitivt hbtq-rörelsen hon åsyftar, vilka är de största jämlikhetsrörelser vid sidan av den feministiska strömning hon själv kan räknas till. Det rimmar illa med verkligheten.”

Nina Björk sa, eller rättare sagt skrev, bort sig för några år sen när hon skrev ”Feminister kräver sin rätt”. Alltså inte bara kvinnor, utan alla som kallar sig feminister. Feminism handlar inte i första hand om jämställdhet utan om socialistiskt maktbegär. Moderaterna behöver inte kalla sig för feminister.

Annonser
Det här inlägget postades i Jämställdhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s