42 Resonemanget om att Sverige är överbefolkat

Bloggaren Cornucopia? resonerar om Sveriges befolkningstäthet i sitt inlägg Är Sverige överbefolkat?. Utgångsidéen om att inget land på Sveriges breddgrader, som lite avrundat ligger mellan 55:e och 70:e nordliga latituden, är så tätbefolkat som Sverige stämmer.

”Ju längre norrut ett land ligger, desto mindre solinstrålning får landet, och desto mindre tillväxt av biomassa sker. Detta ger mindre skördar, och gör att man före den fossildrivna globaliserade världens globala transporter, inte kan bo speciellt många per ytenhet på Sveriges breddgrader.”

histregEnligt ovanstående citatet om solinstrålningen har han alltså rätt men han missar totalt att Norrland (4,4/km²) har en klart lägre befolkningstäthet än motsvarande latitud- område Finland (16,18/km²). Noteras ska i rättvisans namn att Svealand (c:a 48/km²) har en högre befolkningstäthet än Estland (29,58/km²) och att Götaland (c:a 52,5/km²) har en högre befolkningstäthet än  Lettland (35,04/km²).

Fredrik Reinfeldt har alltså inte fel när han säger om Norrland att ”där finns mer plats än man kan föreställa sig”. Problemet med de förre statsministerns uttalande är att stora delar av Norrland är kolonialiserat och ursprungligen tillhör samerna. Problemet med begreppet kolonialisering är att det oftast bara omfattar ockupationer av landområden på andra sidan stora hav, vilket naturligtvis är helt uppåt väggarna fel. Annars hade det inte varit helt fel med ”ett Sverige bestående av autonoma regioner, frikopplade från statsbyråkratin i Stockholm” som Hans Palmstierna skriver i Nationsdebatten öppnas upp på Ludwig von Mises-institutet i Sverige.

 

Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s