38 Marteus åsiktskorridor

”Enkla fakta klassas alltså som ondsint ”retorik”.”

Expressens ledarskribent Ann-Charlotte Marteus kom i går ut som en av skaparna och försvararna av åsiktskorridoren. Jag vet inte om Marteus skrev sin text p.g.a. att SD nyligen nådde 19 % i en opinionsundersökning men i vilket fall som helst är det bra att hon har kommit ut även hon bara halvpudlar eftersom hon fortfarande anser att hon inte gjorde något fel då. SD växer eftersom åsikter inte försvinner av att man, med alla tänkbara metoder, försöker tysta ner människor. En som verkligen slaktar Marteus halvpudel är Chang Frick på Nyheter Idag.

”Jag gissar att det finns en del saker som skiljer oss åt. En av de sakerna är att du säkert inte haft en flyktingfamilj boendes hemma hos dig. Mamma, pappa och barn i en trång liten lägenhet. Det har jag haft, de var från Irak. Jag tror inte heller du, eller dina kolleger, använt era sista pengar för att hjälpa en flykting. Det har jag gjort, när jag låg i lumpen.

Jag tror inte du umgåtts “till vardags” med människor som bor i Rosengård eller något annat utanförskapsområde. Det har jag. Jag bor just nu i ett sådant område, det tror jag inte du gör. Jag tror inte heller du fått stryk och blivit mobbad i ungdomen för att du valt fel föräldrar. Det har jag blivit, morsan är judinna från polen och farsan var svensk tattare.”

Lite här och där hörs röster om att han och Nyheter Idag är rasistiska men jag har aldrig sett någonting sånt på sajten. Rasismanklagelserna kommer naturligtvis av att han står utanför åsiktskorridoren, precis som undertecknad. Att vara mer liberal än socialliberaler betyder i dagens Sverige att man är högerextrem och rasist, även om jag precis som Frick t.ex. kan tänka mig fri invandring efter att välfärdsstaten är skrotad. En skrotad välfärd kan socialister aldrig tänka sig och det är därför de drar rasistkorten mot oss liberaler som inte är socialliberaler. Min liberala åsikt om yttrandefriheten är att den ska vara obunden men att man måste ta konsekvensen av det man säger om det inte är under ”vanligt hyfs, hövlighet och anständighet”, som Johan Hakelius nyligen uttryckte det i Affärsvärlden.

Tillbaka till Marteus som nämner ledarkollegan Anna Dahlberg i sin text, vilket är bra. Dahlberg är en av få journalister som har stått utanför åsiktskorridoren tillsammans med Erik Helmerson (DN/Expressen), Sakine Madon (Norran/Expressen), Alice Teodorescu (GP) och Marika Formgren (f.d. Corren).

Annonser
Det här inlägget postades i Liberalism och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 38 Marteus åsiktskorridor

  1. Ping: 60 Erik Helmerson om postmodernism och informationskrig | Liberyx

  2. Ping: 67 Visst var det vänstern som skapade mediarkatet | Liberyx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s