32 Jämställdhet ur ett annat perspektiv

Ibland blir man alldeles varm när man läser vad andra skriver. Jag snubblade på texten En neutral könsroll är också en könsroll, skriven av en Martin Elofsson, för någon dag sen. Jag vet ingenting om författaren, mer än vad som står i hans presentation på hemsidan Kapitel 1. Precis som undertecknad, som bara kallar sig liberal, kallar han sig ”varken jämställdist, maskulist, feminist eller antifeminist”.

”Varför kalla sig något när man ändå måste förklara efteråt vad man menar?”

Jag har citerat det gottigaste.

”Att känna sig som en man eller som en kvinna är ytterst betydelsefullt för många människor. Det är en viktig del av vilka de är, ofta så viktig att de fullt frivilligt bygger hela sin identitet utifrån den känslan. Därför är det viktigt att böcker, serietidningar, filmer etc. med traditionellt stereotypa könsroller får leva kvar. Böcker och filmer med neutrala könsroller ska naturligtvis också få finnas.”

”Jämställdhet är nämligen att låta människor välja själva och då måste alla viktiga alternativ få finnas där fullt synliga.”

”Problemet är inte att könsroller finns. Problemet är att det anses fel att bryta mot en norm. Detta är en mycket större fråga än könsroller. Vad du än gör som är ovanligt, löper du stor risk att bli hårdgranskad och kritiserad.”

”Vi måste lära oss att respektera det som är annorlunda, oavsett sammanhang. Vi måste respektera individens val.”

”Om vi gör hela samhället könsneutralt, tar vi bort ett viktigt val – att få utveckla en manlig eller kvinnlig könsidentitet.”

”Varför skulle könsneutralisterna ha rätt att ensamma bestämma hur hela samhället ska se ut? I det ultimata jämställda samhället finns både könsspecifikt och könsneutralt.”

 

Annonser
Det här inlägget postades i Jämställdhet och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till 32 Jämställdhet ur ett annat perspektiv

  1. Ping: 51 Liberala partiet om jämställdhet | Liberyx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s