10 Nyamko Sabuni i Min sanning, tisdag 14 januari 2014

Nyamko_Sabuni.0c194_1236Den 14 januari 2015 försvinner intervjun som Anna Hedenmo gjorde med Nyamko Sabuni i serien Min sanning från SVT Play, vilket är synd. Det var en mycket bra intervju som borde finnas kvar i all evighet. Enligt mig är Nyamko Sabuni, tillsammans med Jasenko Selimovic, två av de bästa svenska politikerna på senare tid. Hennes åsikter passade aldrig riktigt in i det svenska politiska klimatet, ej heller mediaklimatet. Det var hon alldeles för bra för. Numera jobbar hon som hållbarhetschef på ÅF och ingår även i koncernledningen.

Jag har transkriberat den viktigaste delen där Nyamko förklarar sin liberala syn och vägran att kalla sig feminist.

Start 22:43

Anna Hedenmo: Du var jämställdhetsminister i nästan sju år och ditt största problem tycks ha varit att du vägrade att kalla dig för feminist. Varför vägrade du det, eller varför ville du inte det?

Nyamko Sabuni: Nä, först vägrade jag inte alls. Först sa jag bara som det var. Som vanligt när man svarar ärligt på en journalists fråga så får man, åker man på stryk. Men … *drar en djup suck*

Anna Hedenmo: *skratt* Vad gör man?

Nyamko Sabuni: Jag fick frågan … radiointervju, jag satt i en buss och var connectad till radiohuset … ”Är du feminist?” och jag svarade ärligt ”Jag kallar mig inte feminist.”. Det var kanske inte svar på frågan i och för sig men jag svarade att jag kallar mig inte feminist och det föranledde då starka reaktioner, vilket sen i sin tur föranledde att … ”Nej, men då tänker inte jag kalla mig för feminist.”.

Anna Hedenmo: *skratt*

Nyamko Sabuni: Men om det är det som är reaktionen. Inte vad jag gör utan vad jag kallar mig. Men då är det liksom inte värt det.

Anna Hedenmo: Men om vi bortser från hur orden föll här. Vill du att män och kvinnor ska ha samma ekonomiska, sociala rättigheter och vara likställda?

Nyamko Sabuni: Är det en fråga att ställa till en liberal?

Anna Hedenmo: Jag menar att det är det som feminist betyder.

Nyamko Sabuni: Ja, det är vad liberalism betyder!

Anna Hedenmo: Jo, men varför kunde du inte säga ”Ja, liberal och feminist.”?

Nyamko Sabuni: … och demokrat och antirasist.

Anna Hedenmo: Jaa?

Nyamko Sabuni: Ja!

Anna Hedenmo: Ja! *skratt*

Nyamko Sabuni: Jag är ju liberal.

Anna Hedenmo: Men det finns en envishet här hos dig, eller vad är det som gör att du absolut inte backar där?

Nyamko Sabuni: Nej, det är för att jag tycker att reaktionerna tog fel vändning. Jag tycker det blev … det var fruktansvärda påhopp. Och man ordnar konferenser och manifestationer där man kallar min tid som jämställdhetsminister för skam.

Anna Hedenmo: Vem gjorde det?

Nyamko Sabuni: Jaa, jag fick kort skickade till departementet från en konferens … som jag inte ens minns vad den … Tribunalen nånting. En kvinnokonferens. Och då kom det kort som beskrev en massa saker och min tid var skam.

Anna Hedenmo: Handlade det om det här?

Nyamko Sabuni: Nej, men det kom ju … det eskalerade ju och så hamna det också så långt och då tänkte jag bara det … . ”Hur tänker dessa människor?” Vi har ju en bunt människor som kallar sig feminister men som aldrig lyfter ett finger för att leva upp till det.

Anna Hedenmo: Vem gör det?

Nyamko Sabuni: Många, många som kallar sig feminister som inte lyfter ett finger för att leva upp till …

Anna Hedenmo: Till exempel? Tänker du på någon speciell?

Nyamko Sabuni: Ja, det finns många offentliga personer. Jag menar hur mycket lyfte Göran Persson på fingret när han kallade sig feminist? Vad gjorde han för kvinnorna som …

Anna Hedenmo: Provocerade det dig?

Nyamko Sabuni: Det provocerar mig att människor kallar sig feminister och sen inte lyfter ett finger. Det provocerar mig. Att kalla sig feminist och inte försöka ens i sin egen vardag.

Anna Hedenmo: Men du, att Göran Persson får …

Nyamko Sabuni: Det handlar inte om det. Du vill ha exempel. Jag nämner honom. Han är en offentlig person och han har varit statsminister. Han kan ta det. Det finns gott om människor som säger ”Jag är feminist”. Det är politiskt korrekt att säga det. ”Och vad gör du sen då?” ”Ja, inte mycket.”

Slut 25:56

Jag håller med Nyamko att det räcker att man är liberal. Att vara liberal är omfattande och inberäknar att man är demokrat, för alla människors lika värde oavsett kön, härkomst och olika läggningar. Senare nämner hon bl.a. Sara Mohammad och Eduardo Grutzky och deras insatser för flickor och pojkar med invandrarbakgrund, vilket glädjer mig.

Det här inlägget postades i Jämställdhet, Liberalism och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till 10 Nyamko Sabuni i Min sanning, tisdag 14 januari 2014

  1. Ping: 20 Svensk feminism = socialism | Liberyx

  2. Ping: 32 Jämställdhet ur ett annat perspektiv | Liberyx

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s