9 Speglat universum där tiden går bakåt?

CMB_Timeline75Jag skrev nyligen om vår obegripliga värld. I går publicerades det en artikel i The Independent om en speglat universum som skapades vid Big Bang där tiden går baklänges. Det här blir kanske svårgreppat i vår värld eftersom tid är något som vi uppfattar som linjärt, även om våra analoga klockor oftast är cirkelformade p.g.a. att klockslagen är cykliskt återkommande.

Jag tror inte alls att tid är något linjärt eftersom det är en social konstruktion av oss människor. Den cykliska tiden är dock skapat i vårt solsystem. I ett experiment har forskarna Julian Barbour, Tim Koslowski och Flavio Mercati försökt återskapa universums födelse men med tidens linjära pil åt motsatt riktning.

Vilka är det då som ska få oss förstå hur universum fungerar? Fysikerna, eller blir det någon annan yrkesgrupp till slut som gör det? Ju mer universum expanderar desto mer kaotiskt blir det, men då måste man utgå från att universum var i ordnat form vid Big Bang, enligt Steven Carlip vid University of California i Davis. Min fundering efter att ha läst den artikeln i The Independent blir; Om vårt fysiska universum skapades i ett tredimensionellt rum kanske det även skapades inte bara ett eller två utan många olika universum i det tredimensionella rummets alla riktningar.

 

Det här inlägget postades i Vetenskap och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s