8 Sara Skyttedal om feministisk rättspraxis i svenska vårdnadstvister

När domstolen fattar beslut om ensam vårdnad ska den alltid göra det utifrån barnets bästa, inte feministiska intressen.

Sara Skyttedal, förbundsordförande för Kristdemokratiska ungdomsförbundet (KDU), är en riktig tuffing som står för sina egna politiska åsikter. I den politiskt obundna kristna tidningen Dagen går hon nu till angrepp mot den feministisk rättspraxis som råder i svenska vårdnadstvister. Jag citerar det bästa ur artikeln:

”Lagändringen kom till som följd av påtryckningar från feministiska intressen där man till varje pris ska skydda kvinnor som utsätts för hot eller våld i sina relationer.”

”Lagstiftningen har med andra ord gett incitament till mödrar som vill ha ensam vårdnad att se till att samarbetet inte fungerar.”

”Med andra ord har boende­föräldern väldigt mycket att vinna på att se till att samarbetet inte fungerar.”

”Det är uppenbart att föräldrabalken utformats utifrån teorin om könsmaktsordningen, där mannen är överordnad kvinnan, då lagen inte ger skydd för de män som utsätts för fulspel av sina partners utan bara betraktar kvinnor som potentiella offer.”

”För att barnets bästa på allvar ska råda måste sabotage och falska anklagelser straffa sig.”

I den andra kommentaren till artikeln skriver Gabrielle följande:

”Humorn är ju att hon uttrycker feministiska åsikter, den ”normala” feministen står ju upp för ökad jämlikhet, dvs att just pappors rätt till sina barn ska öka. Hon pratar ju till och med om att det är negativt med en könsmaktsordning- herregud, ett av fundamenten i den feministiska rörelsen är ju att rubba den. Dvs, jag som kvinna är inte automatiskt den bättre föräldern, jag som kvinna kan misshandla, ljuga och bör bedömas på samma sätt som en man när det kommer till vårdnadstvister. Det verkar som att alltför många tror att gemene feminist är en superradikal manshatare, i realitet är det lika fördomsfullt som att tro att varenda kristdemokrat är emot all abort, mot homosexuella och moraliskt övertygad om att kärnfamiljen är det enda rätta levnadssättet. Det vore ju trevligt om vi alla kunde ta ett steg tillbaka och se över våra fördomar. Framförallt är det ju beklämmande att en partitopp som skyttedal inte vet vad feminism innebär, att hon vajar en feministisk fana men kallar det något annat. // Gabrielle”

Jag håller med Gabrielle inledningsvis men den feminismen hon menar är inte den rådande feminismen i dagens Sverige så på slutet har hon fel. Det är nämligen skillnad på feminism och kvinnoism. Begreppet kvinnoism har börjat användas när feminism handlar om att ge kvinnor privilegier på t.ex. mäns och barns bekostnad, som Skyttedals artikel handlar om.

Det här inlägget postades i Jämställdhet och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s